Elsanta

Elsanta


Pochodzenie: odmiana holenderska, wyhodowana w 1981 roku ze skrzyżowania odmian 'Gorella' x 'Holiday'. Odmiana o średniej porze dojrzewania owoców

Roślina: jej wzrost jest średnio silny, a na glebach żyznych i wilgotnych - silny. Ma pokrój wzniesiony, dość luźny. Liście są średniej wielkości i duże, wydłużone, głęboko ząbkowane, jasnozielone, wydłużone, podwinięte ku górze wzdłuż nerwu środkowego, silnie karbowane, dość błyszczące. Kwiaty znajdują się na poziomie liści, są duże, obupłciowe. Roślina wydaje mało rozłogów i sadzonek. Liście są dość odporne na białą i czerwoną plamistość liści, jednak bardzo wrażliwe na mączniaka prawdziwego truskawki. Rośliny 'Elsanty' są bardzo podatne na choroby systemu korzeniowego.

Owoce: średniej wielkości i duże, szerokostożkowate do stożkowatych. Ich skórka jest jasnoczerwona z silnym połyskiem, na wierzchołku pierwszych owoców często jaśniejsza, a nawet zielona. Miąższ jest jasnoróżowy do jasnoczerwonego, dość jednolity na przekroju, soczysty, bardzo smaczny o poziomkowym aromacie. Owoce są bardzo jędrne, dobrze znoszą transport na dalekie odległości oraz dłuższe niż zazwyczaj przechowanie w warunkach pokojowych. Kielich jest średniej wielkości, o działkach częściowo przylegających do owocu, lekko odchodzi od truskawki. Owoce 'Elsanty' tylko w niewielkim stopniu porażane są przez szarą pleśń.

Najlepsza odmiana do uprawy sterowanej w gruncie oraz pod osłonami.